ΤΕΛΕΙΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ (με άρωμα από τη Σάμο)

2019-01-18

ΥΛΙΚΑ 1.μεγάλο κοτόπουλο περίπου 2 κιλών 2 ξερά κρεμμύδια(κατά προτίμηση άσπρα) 3 σκελίδες σκόρδο 1 κουτί ντοματάκια κον-κασέ 1 κουτ. σούπας πελτέ 1/2 κιλό συκωτάκια πουλιών ελαιόλαδο,αλάτι,πιπέρι,3 μπαχάρια,1/2 ξύλο κανέλας ένα μικρό ματσάκι μάραθο 1 και 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι μακρύκοκο( ή μπονέτ κατά προτίμηση για πιο σπειρωτό) 1κουτ σούπας και 1/2 πελτέ για το τελείωμα.                                  

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε με λάδι έως ότου μαραθούν αρκετά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ντοματάκι και το σοτάρουμε κι αυτό. Προσθέτουμε τη σάλτσα(τον πελτέ), και προσθέτουμε λίγο νερό. Ψιλοκόβουμε το μάραθο και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, τα μπαχάρια και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντάς το να σιγοβράσει. Έχουμε το ρύζι πλυμένο από πριν να στραγγίζει και αφού το μείγμα έχει βράσει αρκετά, βγάζουμε τα μπαχάρια και την κανέλα και ρίχνουμε το ρύζι για δύο λεπτά να πιεί ίσα ίσα τα υγρά. Το κοτόπουλο εσωτερικά το αλατοπιπερώνουμε και το γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού. Κατόπιν το ράβουμε, αλλά όσο υλικό έχει περισσέψει το βάζουμε σε χαρτί ψησίματος προσθέτοντας μέσα λίγο νερό. Απ΄έξω από το χαρτί αλουμινόχαρτο τοποθετώντας το κι αυτό στο ταψί σε μιαν ακρούλα ή σε ταψάκι χωριστά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες σε μπολ, τις αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τη μια κουταλιά πελτέ για το τελείωμα, λίγο λάδι, τις ανακατεύουμε καλά και τις μοιράζουμε στο ταψί γύρω απ'το κοτόπουλο.Με τη μισή κουταλιά πελτέ αλείφουμε το κοτόπουλο ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τώρα τρία ποτήρια νερό μέσα στο ταψί και τέλος σκεπάζουμε αυτή τη φορά με χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο όλο το ταψί πολύ καλά και ψήνουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για δύο ώρες περίπου. Στις δύο ώρες βγάζουμε αλουμινόχαρτο και λαδόχαρτο, αφηνοντάς το ακόμα για μισή ώρα κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε