Στριφτοτυρόψωμο

2019-01-18

Είναι μια λαχταριστή συνταγή! Η ζύμη του μοιάζει με αυτή των μπριός, αφράτη και νόστιμη και σε συνδυασμό με τη φέτα γίνεται σκέτη απόλαυση! 

εικ. 1
εικ. 1
εικ. 2
εικ. 2
εικ. 3
εικ. 3

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΎΜΗ: 500 γραμ. χλιαρό γάλα πλήρες, 40 γραμ. νωπή μαγιά, 1/2 κρασοπότηρο παρθένο ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (800 γραμ. περίπου)                                                                  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 80 γραμ. βούτυρο γάλακτος, 80 γραμ. ηλιέλαιο, 500 γραμ. φέτα, 1 αυγό για επάλειψη, σουσάμι ή μαυροκούκι 

εικ. 4
εικ. 4

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το διάλυμα της μαγιάς. Ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου και ξεκινάμε τη διαδικασία της συναρμολόγησης. Αρχικά χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο κομμάτια. Έχουμε ήδη λιώσει το βούτυρο και το έχουμε ανακατέψει με το ηλιέλαιο. Στον πάγκο της κουζίνας μας με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό σχήμα περίπου 60 εκ. ακτίνας. Ρίχνουμε λίγο λιγότερο από το μισό λαδο-βούτυρο και το απλώνουμε με πινέλο ή με το χέρι. Κατόπιν τρίβουμε το μισό τυρί πάνω (βλέπε εικ. 2) και κάνουμε με μαχαίρι μια χαρακιά στη μέση. Αρχίζουμε και τυλίγουμε από τις άκρες προς το κέντρο (βλέπε εικ. 3) και αφού το τυλίξουμε όλο αρχίζουμε και το στρίβουμε κυκλικά μέσα σε ταψί λαδομένο ή βάζουμε στο ταψί μας χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε πάνω (βλέπε εικ. 4). Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο ζυμάρι και τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδο-βούτυρο απο πάνω από το τυρόψωμο. Το αφήνουμε να φουσκώσει για τρία τέταρτα περίπου. Κάνουμε επάλειψη με το αυγό και ρίχνουμε πάνω σουσάμι ή μαυροκούκι ή και τα δύο αν μας αρέσει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου ώσπου να πάρει χρώμα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε