Ψητό κατσαρόλας με σως μανιταριών και ρύζι μπασμάτι

2019-02-23

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ( για 10 μερίδες ) : 2 κιλά περίπου μοσχαρίσιο στρογγυλό, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 καρότα, 1,5 λίτρο νερό, 1 ζωμό λαχανικών, 2 κρεμμύδια μέτρια, 100ml παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και αφού ανοίξουμε βαθιές τρύπες με μυτερό μαχαίρι μπήγουμε το σκόρδο σε κομμάτια να πάει αρκετά βαθιά.Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το σωτάρουμε  ολόκληρο πολύ καλά απ' όλες τις πλευρές του.

Κατόπιν το τοποθετούμε σε βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό αφού το βράσουμε πρώτα και το ζωμό, τα κρεμμύδια καθαρισμένα και ολόκληρα, καθώς και τα καρότα. Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Αν χρειαστούμε συμπλήρωμα νερού πάντα συμπληρώνουμε βραστό γιατί αλλιώς το κρέας μας θα αργήσει πολύ να ψηθεί. Τα υγρά που επιθυμούμε είναι λιγότερο από τα μισά γι' αυτό χρειάζεται προσοχή.

Κάπου εδώ και λίγο πριν το τελείωμα του κρέατος πρέπει σιγά σιγά να ετοιμάζουμε και το ρύζι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ: 3 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι μπασμάτι, 6 φλυτζάνια νερό, φλούδα από ένα πράσινο λεμόνι ή λάιμ, 1 φλυτζανάκι καλαμποκέλαιο, 1 κύβος λαχανικών, αλάτι πιπέρι

Βράζουμε το νερό, ρίχνοντας μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι. Αφού βράσουν γύρω στα 5 λεπτά, αφαιρούμε τη φλούδα και προσθέτουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά ώσπου να πιει όλα του τα υγρά. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά και είναι έτοιμο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ: 70 γρ. βούτυρο, 200 γρ. φρέσκα ολόκληρα μανιτάρια μικρού μεγέθους, 200ml ημίγλυκο κρασί ή μαυροδάφνη, 2 φύλλα δάφνης, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, το ζουμί της κατσαρόλας, 1 κουταλιά κορν φλάουερ

Σε βαθύ τηγάνι πάλι σωτάρουμε τα μανιτάρια με το βούτυρο και τα σβήνουμε με το κρασί. Τα βράζουμε για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το ζουμί της κατσαρόλας συνεχίζοντας το βρασμό για 10 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά. Τα κρεμμύδια και τα καρότα τα αφαιρούμε. Τέλος σε 100ml νερό διαλύουμε το κορν φλάουερ και δένουμε τη σώς μανιταριών.

Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες και περιχύνουμε με την καυτή σως.

Τέλος σερβίρουμε και καλή όρεξη!!!

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε