ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΣΑΜΟΥ

2019-01-25

Ένα αγαπημένο γλυκό που συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το τσάι σας. Το μήλο, η καραμέλα, οι σταφίδες και τα καρύδια, φτιάχνουν ένα απίθανο συνδυασμό γεύσεων!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ: 350 γρ. αλεύρι τύπου Αμερικής, 1 αυγό, 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο σε κομματάκια, 1 πρέζα αλάτι, 1 κουταλιά ζάχαρη, 1/2 ποτήρι κρασιού γάλα κρύο, 1 βανίλια, (50 γρ. καστανή ζάχαρη για το στήσιμο)

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη βανίλια, το αυγό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Χρειάζεται περίπου 10' ζύμωμα. Την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 3 μήλα πράσινα, τρία μήλα κόκκινα τύπου στάρκιν, 100 γρ. σταφίδες, 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα, 100 γρ. βούτυρο, 150 γρ. μαύρη ζάχαρη, 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα, 1 σφηνάκι κονιάκ, 2 κουταλάκια κορν φλάουερ διαλυμένα σε λίγο νερό

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να λιώσουν. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε τα μήλα στο τηγάνι, τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε επίσης την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου τα μήλα βγάλουν αρκετά υγρά. Βράζουμε για 3 με 4 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Κατόπιν ρίχνουμε το κορν φλάουερ και δένουμε το μείγμα μας.

Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και την τοποθετούμε  σε βάση 28 εκ. προσπαθώντας πάντα να ντυθούν και τα πλαϊνά αρκετά καλά, γιατί η γέμιση είναι αρκετή και η πίτα μας βγαίνει αρκετά ψηλή. Την πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Τέλος ρίχνουμε τη γέμιση στη βάση και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε στα 35' αν η βάση μας έχει πάρει ικανοποιητικό χρώμα και την αφήνουμε να ψηθεί ακόμα ανάλογα με το πόσο χρόνο χρειάζεται η ζύμη.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε