Μελομακάρονα

2019-12-19

Χριστούγεννα χωρίς τη μυρωδιά της κανέλας και του γαρύφαλλου δεν γίνεται... Παράδοση και αγάπη χρειάζονται αυτές οι άγιες μέρες. Αυτή η συνταγή είναι η παραδοσιακή των γιαγιάδων μας όπου αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων μοσχοβολούσαν τις γειτονιές από τη πανδαισία των ψημένων μπαχαρικών!!!!

ΥΛΙΚΑ (για 70 κομμάτια περίπου):

240 γρ. σπορέλαιο

240 γρ, ελαιόλαδο

50 γρ. κονιάκ

250 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

240 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικεν πάουντερ

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο και 2 κουταλάκια κανέλα

2/3 της κούπας χοντροκομμένα καρύδια

950 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :

400 γρ. ζάχαρη

600 γρ. μέλι

600 γρ.νερό

χυμό από μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Αρχικά σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα λάδια με τη ζάχαρη. Δουλεύουμε με το χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη αρκετά. Μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά το ξύσμα και το κονιάκ συνεχίζοντας το δούλεμα. Αφού αναμείξουμε τη σόδα με το χυμό, ενσωματώνουμε με το μείγμα.  Τέλος ανακατεύουμε το μπέικεν με το αλεύρι  το κοσκινίσουμε και ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα μας ανακατεύοντας ώσπου να έχουμε μια τρυφερή ζύμη. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν χρειάζεται ζύμωμα.

Πλάθουμε και τοποθετούμε τμηματικά σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε την φωτιά ώστε να διατηρείτε ζεστό και ρίχνουμε τμηματικά τα μελομακάρονα μας γυρνώντας τα μέσα στο σιρόπι. Για να σιροπιαστούν καλά χρειάζονται περίπου 1,5 με 2 λεπτά. Τέλος τα τοποθετούμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο καρύδι.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε