Κολοκυθόπιτες Σάμου

2019-01-28

 Από τις πιο αγαπημένες πίτες των Σαμίων! Είναι απαιτητικές μιας και όλη η διαδικασία απαιτεί χρόνο, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο!

ΥΛΙΚΑ (για πίτες που αντιστοιχούν σε ένα κιλό αλεύρι): 1 γλυκό κολοκύθι περίπου 5 κιλών, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,χλιαρό νερό (περίπου ενάμισι ποτήρι για τη ζύμη),  3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, 300 γρ. τυρί φέτα, 3 αυγά, 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, πιπέρι, 300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο για την γαρνιτούρα, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Καλό θα είναι την κολοκύθα να την προετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα για να βγάλει όλα της τα υγρά. Την καθαρίζουμε και την  κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Την βάζουμε στο φούρνο σε ταψί και την ψήνουμε για αρκετή ώρα ( 1,5-2 ώρες) στους 200 βαθμούς. Τη δοκιμάζουμε με πιρούνι να δούμε αν είναι καλά ψημένη. Αν ναι τη βγάζουμε από το φούρνο και τη βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα της τα υγρά, καθώς επίσης την πατάμε με την κουτάλα για να γίνει πουρές. Την αφήνουμε όλο το βράδυ να στραγγίσει πολύ καλά. Μπορούμε αν θέλουμε να τη βάλουμε και στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσουμε μιαν άλλη φορά.

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι και το νερό ( πρώτα το ένα ποτήρι και μετά λίγο λίγο το υπόλοιπο γιατί ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού ίσως το πάρει όλο ίσως όχι). Χρειαζόμαστε τη ζύμη μας μέτρια ( όχι δηλαδή πολύ σφιχτή, αλλά όχι και να κολλάει).

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μιαν ώρα και κατόπιν την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια. Κάθε ένα απ' αυτά τα βουτάμε στο αλεύρι και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο πολύ λεπτό αλευρώνοντας συνεχώς. Αν έχουμε μηχάνημα που ανοίγει φύλλο, ανοίγουμε πρώτα στο νούμερο 2 και κατόπιν στο 5, έχοντας πάντα αλευρωμένη τη ζύμη μας.

Όσο όμως η ζύμη μας θα ξεκουράζεται εμείς ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ κολοκύθι, που φτιάξαμε. Τρίβουμε μέσα τη φέτα, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμο.

Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια 15 επί 15 εκ. και γεμίζουμε κάθε φορά με ένα κουταλάκι γέμιση. Κλείνουμε σε φάκελο και με τα δάχτυλά μας πατάμε ελαφρά για να μην ανοίξουν. Τοποθετούμε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα και συνεχίζουμε ως το τέλος. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και αφού πάρουν ομοιόμορφο ξανθό χρώμα τις τοποθετούμε σε χαρτί να φύγουν τα λάδια τους. Τέλος τις γαρνίρουμε με το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δοκιμάζουμε πάντα τον πουρέ για να ελέγξουμε τη γλύκα του. Αν δεν είναι αρκετά γλυκός προσθέτουμε λίγο ζάχαρη.


Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε