Εκμέκ κανταϊφι

2019-01-23

Είναι ένα φανταστικό γλυκό, δροσερό και ανάλαφρο. Κατάγεται από την ανατολή και στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην παλέτα των γεύσεων μας.

ΥΛΙΚΑ (για τη βάση): 1 ταψί 35-25 εκ., 300 γρ. κανταϊφι, 120 γρ. βούτυρο λιωμένο ( αρκετά ζεστό), 150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα                                                              

ΥΛΙΚΑ ( για το σιρόπι ): 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κούπα νερό, 1 ξυλάκι κανέλα, φλούδα από 1 λεμόνι

ΥΛΙΚΑ ( για την κρέμα πατισερί): 1000 ml. γάλα πλήρες, 80 γρ. κορν-φλάουερ, 4 κρόκους αυγών, 200 γρ. ζάχαρη, 1 βανίλια, 80 γρ. βούτυρο

Θα χρειαστούμε επίσης 1lt. κρέμα γάλακτος χτηπημένη με 1 κούπα άχνη ζάχαρη και 1 βανίλια, ποσότητα από την οποία τα 3/4 θα χρησιμοποιηθούν για το τελείωμα του γλυκού και το 1/4 θα το βάλουμε συμπλήρωμα στην πατισερί, μας για να την αφρατέψουμε.

Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση. Ανοίγουμε το φύλλο και με απαλές κινήσεις το στρώνουμε στο ταψί μας. Από πάνω στρώνουμε το καρύδι ομοιόμορφα. Κατόπιν όλο μαζί το περιχύνουμε με το ζεστό βούτυρο και το ψήνουμε στους 180' C για 40' περίπου.

Εντωμεταξύ φτιάχνουμε και το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 10' και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τώρα έχει σειρά η κρέμα μας. Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη ( ενώ κρατάμε1/2 ποτήρι στην άκρη) σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με την άλλη μισή ζάχαρη ώσπου να φουσκώσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά.

Μόλις πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το κορν φλάουερ το οποίο έχουμε διαλύσει στο μισό ποτήρι γάλα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατόπιν ρίχνουμε τους κρόκους, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε πάνω στην κρέμα σελοφάν για να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε σε δροσερό μέρος να κρυώσει.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια σε σαντιγή όχι πολύ σφιχτή. Αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου η κρέμα την ενσωματώνουμε με το 1/4 σαντιγής το οποίο προορίζαμε γι' αυτή.

Όσο θα ετοιμάζεται η κρέμα μας, μπορούμε να σιροπιάσουμε τη βάση για να απορροφάει το σιρόπι.

Στρώνουμε την κρέμα μας πάνω στη βάση και τελειώνουμε με την σαντιγή. Τέλος στολίζουμε με λίγο καρύδι ακόμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε